Aluevaalit 2022

[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”Osio” _builder_version=”4.9.0″ _module_preset=”default” link_option_url_new_window=”on” global_colors_info=”{}”][et_pb_row admin_label=”Rivi Leo Mustonen” _builder_version=”4.14.4″ _module_preset=”default” collapsed=”off” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.8.2″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_blurb title=”ALUEvaalit 2022″ _builder_version=”4.14.4″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

Aluevaalien 2022 varsinainen vaalipäivä on 23.1.2022 ja Ennakkoäänestysaika kotimaassa 12.-18.1.2022. Aluevaaleissa on kyse tärkeistä, jokaisen arkea koskevista asioista. Aluevaaleissa valitut valtuutetut päättävät hyvinvointialueiden lähipalveluiden järjestämisestä vuoden 2023 alusta alkaen.

 

 

 

TalousVihreiden tuorein webinaari on 6.1.2022 aiheenaan Parempia Palveluita.

Aiempia webinaareja on ollut mm.

  • Vastuullinen Joulushoppailu 9.12.
  • Korona ja Kuntatalous, 25.5.
  • Mistä ne rahat tulee ja mihin ne rahat menee (4.5.), mukana sisäministeri Maria Ohisalo
  • Miten kuntasi voi tukea yrittäjyyttä (10.5.), mukana kansanedustaja Mari Holopainen
  • Muuttovoitto/-tappio (15.4.), mukana kansanedustaja Mari Holopainen
  • Paikallisuus on globaalia voimaa (6.4.), mukana europarlamentaarikko Heidi Hautala

 

 

 

TalousVihreät Aluevaaliehdokkaat vuosimallia 2022:

[/et_pb_blurb][et_pb_team_member name=”Leo Mustonen” position=”Aluevaaliehdokas Kanta-Häme” image_url=”https://www.talousvihreat.fi/content/uploads/2021/12/Leo-Kuva5s.jpg” facebook_url=”https://www.facebook.com/leo4must” admin_label=”Leo Mustonen” module_id=”leomustonen” _builder_version=”4.14.4″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

Ehdokasnumero: 341

Ikä: 68

Ammatti: IT-konsultti

Harrastukset:

  • Musiikki, olen mm. Uriah Heep Suomi Finland ry:n puheenjohtaja
  • Asumisen yhdistystoiminta, olen paikallisen (Riihimäki, Loppi. Hausjärvi) omakotiyhdistyksen puheenjohtaja
  • Ammattiyhdistys- ja yritysjärjestötoiminta, olen alani ammattiyhdistyksen hallituksen jäsen
  • Sukututkimus, sauvakävely, pyöräily, seurakuntatyö

Kotikuntani Loppi kuuluu kartalla Kanta-Hämeen maakuntaan, mutta varsinkin kotikyläni Läyliäisten osalta se kuuluu pääkaupunkiseudun työssäkäyntialueeseen.

Vaikka kodistani on 45 minuutin – 1,5 tunnin matka pääkaupunkialueella sijaitseville työpaikoilleni, on kunnan tarjoamien edullisten tonttihintojen takia kuntamme saanut paljon uusia asukkaita.

Itsekin olen tänne edullisen tontin takia muuttanut 2007.

Olen pyrkinyt osaltani edistämään kuntani vetovoimaisuutta olemalla mukana valokaapeliprojektissa, jolla taataan etätyöskentelyn vakaus tietoliikenteen osalta ja jonka merkitys tulee vain kasvamaan tulevaisuudessa. Olen hyvin realisti tulevien taloudellisten haasteiden suhteen, nyt ei ole aika lupailla mitään isoja investointeja, paremminkin pitää opetella hyödyntämään paremmin ne varat, joita on käytettävissä. Kulujen karsimisen ja verojen korotuksen lisäksi on olemassa myös kolmas tapa saada rahoille parempi vastine. Tätä olen tehnyt omassa yritystoiminnassani ja asiakkailleni ja tämän osaamiseni haluan antaa kasvavassa määrin myös oman kotikuntani käyttöön.

Miten haluat vaikuttaa oman hyvinvointialueesi kehittämiseen?

Varmistaa siirtymä niin että palvelut asukkaille pysyvät toimivina ja terveydenhoitoa päästään kehittämään.

 

Mitä haasteita näet hyvinvointialueesi toiminnan käynnistämisessä?

Toiminnan järjestäminen uudelleen työn suorittajaportaan tekijämäärän pysyessä suunnilleen ennallaan, mutta hallinto pitää järjestää kokonaan uudelleen.

 

 

Miltä hyvinvointialueellasi näyttää 10 vuoden kuluttua?

Ennaltaehkäisevä työ on jo vuosia tuottanut tulosta terveyden ja hyvinvoinnin lisäytyessä tasaisesti. Myös kustannukset ovat tasautuneet ja jopa laskeneet.

Miten ympäristön kantokyky tulisi huomioida hyvinvointialueesi suunnittelussa ja toiminnassa?

Hyvin oleellisena osana ihmisten hyvinvointia on tietenkin myös ympäristön hyvinvointi.

Mitä on vihreä talous?

Pidemmän tähtäimen ajattelulla toteutettua kannattavaa ja tuottavaa taloutta.

 

[/et_pb_team_member][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=”Rivi Jaana Lehtilä” module_id=”jaanalehtila” _builder_version=”4.14.4″ _module_preset=”default” collapsed=”off” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.8.2″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_text admin_label=”Id jaana” _builder_version=”4.9.0″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

[/et_pb_text][et_pb_team_member name=”Jaana Lehtilä” position=”Aluevaaliehdokas Kymenlaakso” image_url=”https://www.talousvihreat.fi/content/uploads/2022/01/Jaana_Lehtila_1632338526.jpg” facebook_url=”https://www.facebook.com/lehtilajaana” image_url_tablet=”https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/avoine.senseweb/vihreat/Jaana_Lehtil%C3%A4_1632338526.jpg” image_url_phone=”https://www.talousvihreat.fi/content/uploads/2022/01/Jaana_Lehtila_1632338526.jpg” image_url_last_edited=”on|desktop” admin_label=”Jaana Lehtilä” _builder_version=”4.14.4″ _module_preset=”default” link_option_url=”www.jaanalehtila.fi ” hover_enabled=”0″ global_colors_info=”{}” title_text=”Jaana_Lehtilä_1632338526″ sticky_enabled=”0″]

 

Ehdokasnumero: 341

Ikä: 56

Ammatti: Järjestelmäpäällikkö, valtiotieteiden lisensiaatti (taloustiede)

Harrastukset: mm. Järjestötoiminta ja eläinsuojelutyö

 

Silloin kun on tilanne, että korot ovat näin alhaalla, on aika investoida. Lainanotto ei saa olla iso peikko, vaan pitää miettiä, mitä tuottavaa sillä pystyy saamaan aikaan. Kärkihankkeet on harkittava huolella ja niihin olisi hyvä sisällyttää jotakin yhteiskunnallista vaikuttavuutta, kuten päihteidenkäytön ennaltaehkäisemistä nuorisotyöllä tai vanhusten yksinäisyyteen ratkaisuja. Myös ilmastonmuutos on tärkeä huomioida kärkihankkeista. Ne ei saa olla vain rakennuksen rakentamista tms. Syömävelkaa laina ei saa olla, joten kulut pitää saada kohdilleen. Kovasti on viime aikoina säästelty eri toiminnoissa pieniäkin rahavirtoja suitsimalla, mutta epäreiluinta minusta ovat henkilöstön lomautukset. Olen ennemmin valmis vaikka veronkorotuksiin.

 

Miten haluat vaikuttaa oman hyvinvointialueesi kehittämiseen?

Haluan saada kehittyvän hyvinvointialueen Kymenlaaksoon, jolla myös on talous kunnossa.

 

 

Mitä haasteita näet hyvinvointialueesi toiminnan käynnistämisessä?

Meillä Kymenlaaksossa haasteena on etelän ja pohjoisen keskinäinen kilpailu. Yhteistyö on pakko saada toimimaan, jotta saadaan määrätietoinen kehittäminen aikaan koko alueelle. Alussa myös rahoituksen puute tulee sitomaan käsiä voimakkaasti. Ehkä siksi hyvä on ihan aluksi keskittyä saamaan hyvät rakenteet kuntoon, jotta tuo kaksinapaisuus saadaan pois vaikuttamasta asioiden eteenpäin viemiseen.

 

Miltä hyvinvointialueellasi näyttää 10 vuoden kuluttua?

Haluan hyvinvointialueelle ensin tehtävän strategian, mihin ollaan menossa. Jotta elinkelpoiusuus itsenäisenä hyvinvointialueena säilyy, niin Kymenlaakso voisi erikoistua tuottamana palveluita myös pääkaupunkiseudulle. Nyt joudumme ostamaan HUS:ista paljon kalliita palveluita, se voisi siis olla vastavuoroista. Kymenlaaksoon sopisi esimerkiksi miepä-osaamisen keskittäminen hyvin.

 

Miten ympäristön kantokyky tulisi huomioida hyvinvointialueesi suunnittelussa ja toiminnassa?

Hankinnoissa pitäisi huomioida myös ympäristötekijät. Myös paljon jätettä syntyy eri sote-toiminnoissa ja niiden käsittely oltava asianmukaista. Kiinteistökannassa on myös paikkoja, joissa voi tehdä mm. energiansäästöä. Kiinteistöjen kunnosta on myös pidettävä huolta, eikä päästää niihin tulemaan isoja korjausvelkoja, kuten kunnissa on käynyt.

 

 

Mitä on vihreä talous?

Vihreä talous on sitä, että taloudellisissa päätöksenteossa huomioidaan myös ympäristövaikutukset. Taloutta voi ja pitääkin säädellä myös ympäristön suojelua ja ilmastonmuutosta torjuvilla lailla ja asetuksilla. Myös verotus on yksi keino ohjata ihmiset sellaiseen suuntaan, että maapallomme säilyy asuttavassa kunnossa tulevillekin sukupolville.

 

[/et_pb_team_member][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=”Rivi Raimo Oksala” _builder_version=”4.14.4″ _module_preset=”default” collapsed=”off” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.8.2″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_text admin_label=”Id Raimo Oksala” _builder_version=”4.14.4″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/et_pb_text][et_pb_team_member name=”Raimo Oksala” position=”Aluevaaliehdokas Kymenlaakso” image_url=”https://www.talousvihreat.fi/content/uploads/2022/01/Raimo_Oksala_1631733724.jpg” image_url_tablet=”https://www.talousvihreat.fi/content/uploads/2022/01/Raimo_Oksala_1631733724.jpg” image_url_phone=”https://www.talousvihreat.fi/content/uploads/2022/01/Raimo_Oksala_1631733724.jpg” image_url_last_edited=”on|desktop” admin_label=”Raimo Oksala” module_id=”raimooksala” _builder_version=”4.14.4″ _module_preset=”default” hover_enabled=”0″ global_colors_info=”{}” title_text=”Raimo_Oksala_1631733724″ sticky_enabled=”0″]

Ehdokasnumero: 348

Ikä: 62

Ammatti: Mainosalan yrittäjä

Harrastukset: Elokuvat, liikunta, musiikki, valokuvaus

 

Miten haluat vaikuttaa oman hyvinvointialueesi kehittämiseen?

Terveydenhoito on turvattava!

Terveydenhoitoon lisää työntekijöitä ja olosuhteet joissa ihmiset jaksavat. Kymsoten pääomistajina Kotka ja Kouvola voivat taloudellisesti varmistaa laadukkaat palvelut.

Vanhustenhoito takaisin yhteiskunnalle!

Milloin omista läheisistämme huolehtiminen muuttui ”business”-vetoiseksi. Siirretään asteittain takaisin vanhusten palvelutalot itsellemme.

 

Mitä haasteita näet hyvinvointialueesi toiminnan käynnistämisessä?

Kymsote on jo käynnissä ja tulee 3 vuotta aloittamisesta.  Tuleva soteuudistus voi vähentää rahoituspohjaa sen siirtyessä kunnilta valtiolle.

 

Miltä hyvinvointialueellasi näyttää 10 vuoden kuluttua?

Toivottavasti paljon paremmalta kuin nyt. Nyt on kyseessä jokapäiväinen taistelu työvoiman saatavuudesta ja uupuvista määrärahoista.

 

Miten ympäristön kantokyky tulisi huomioida hyvinvointialueesi suunnittelussa ja toiminnassa?

On paljon asioita joita on opittu hoitamaan netti/kuvayhteydellä pandemian aikana. On jatkossakin runsaasti kokouksia, lääkäritapaamisia, kodinhoitajan ”käyntejä” jotka voidaan hallitusti hoitaa myös kuvayhteydellä. Henkilökohtaisia tapaamisia ei mikään voita, mutta jos 30% asioista hoituisi ilman liikennöintiä, jäisi lisäaikaa myös konkreettisiin hoitotoimenpiteisiiin.

 

Mitä on vihreä talous?

Ympäristön kuormituksen vähentämistä aina kun se on mahdollista. Tavattoman monen toiminnan kohdalla se oikeasti on mahdollista.

 

 

[/et_pb_team_member][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=”Rivi Soili Vähä-Konka” module_id=”soilivahakonka” _builder_version=”4.14.4″ _module_preset=”default” link_option_url_new_window=”on” collapsed=”off” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.8.2″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_text admin_label=”Id Soili Vähä-Konka” _builder_version=”4.9.0″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

[/et_pb_text][et_pb_team_member name=”Soili Vähä-Konka” position=”Aluevaaliehdokas Kymenlaakso” image_url=”https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/avoine.senseweb/vihreat/Soili_V%C3%A4h%C3%A4-Konka_1636662336.jpg” admin_label=”Soili Vähä-Konka” _builder_version=”4.14.4″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

Ehdokasnumero: 361

Ikä: 61

Ammatti: Terveydenhoitaja-sairaanhoitaja (AMK)

Harrastukset: Ulkoilu, liikunta ( sunnuntaihiihtäjän tahdilla pyöräilyä, melontaa, hiihtoa, retkiluistelua), kulttuuri eri muodoissa. Harrastamistahan tämä on tämä politiikassakin mukana oleminen.

 

 

Miten haluat vaikuttaa oman hyvinvointialueesi kehittämiseen? 

 
 

Sujuvat, oike-aikaiset palvelut koko alueen väestölle. Enemmän vaikuttavuuden arviota, kun suoritteiden mittaamista. Palveluketjun sujuvuus ja laadukkuus on palvelupaikan sijaintia tärkeämpää.

 

Mitä haasteita näet hyvinvointialueesi toiminnan käynnistämisessä?

Hyvänä edunvalvontana pidetään sitä, että asiat tuotetaan lähipalveluna. Lähipalveluilla paikkansa, mutta esim. kaikkein pienimpien terveysasemien ylläpitämisessä voi tulla ongelmaksi osaavan henkilökunnan rekrytointi. Kollegiaalinen tuki on osa työhyvinvointia.

 

Miltä hyvinvointialueellasi näyttää 10 vuoden kuluttua?

 

Kouvolan kaupungin strategiatavoite kattaa koko Kymenlaakson. Toimimme toistemme parhaaksi. Teemme Kymenlaaksosta maakunnan, jossa kaikki viihtyvät ja voivat hyvin. Alueemme loistaa nyt ikävällä tavalla tilastojen kärjessä mielenterveys- ja päihdeongelmien esiintyvyydessä. Tämä asia on taittunut ihmisten hyvinvoinnin myötä niin, että täällä voidaan oikeasti hyvin.

 

Miten ympäristön kantokyky tulisi huomioida hyvinvointialueesi suunnittelussa ja toiminnassa?

 

Sairaalat ja muut terveydenhuollon laitokset kuluttavat huomattavia määriä energiaa ja tuottavat paljon jätettä. Energiaratkaisuissa huomioitava hiilineutraaliustavoitteet, jätteiden määrää tulee minimoida mm. kierrätyksellä aina, kun se on mahdollista. Alueen kuntien kanssa tulee tehdä yhteistyötä ennaltaehkäisevän toiminnan osalta. Ympäristön kantokyvyn huomioon ottava ympäristösuunnittelu on ympäristö, jossa on mahdollista viihtyä ja voida hyvin.

 

Mitä on vihreä talous?

 

Maailma elää kuin luonnonvarat olisivat rajattomia, ilmasto ei lämpenisi ja rahasta olisi valtioilla jatkuva pula. Todellisuus on täsmälleen päinvastainen. Tämä ajattelu muuttuu. Maailma ei tarvitse kulutushysteriaa eikä talous jatkuvaa kasvua. Sote-palveluissa ratkaisut perustuvat vaikuttavuuden arvioon, ei suoritteiden määrään. Vihreä talous toimii pitkäjänteisesti. Lyhyen tähtäimen säästöt voivat olla pidemmällä aikajaksolla tarkasteltuna merkittävä kuluja lisäävä tekijä.

 

 

[/et_pb_team_member][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=”Rivi Sakari Kouti” module_id=”sakarikouti” _builder_version=”4.14.4″ _module_preset=”default” link_option_url_new_window=”on” collapsed=”off” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.8.2″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_text admin_label=”Id Sakari Kouti” _builder_version=”4.9.0″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

[/et_pb_text][et_pb_team_member name=”Sakari Kouti” position=”Aluevaaliehdokas Länsi-Uusimaa” image_url=”https://www.talousvihreat.fi/content/uploads/2021/02/Sakari_Kouti-1_WEB-1536px.jpg” facebook_url=”https://fb.me/sakarikouti.page” twitter_url=”https://twitter.com/SakariKouti” linkedin_url=”https://www.linkedin.com/in/sakari-kouti/” admin_label=”Sakari Kouti” _builder_version=”4.9.4″ _module_preset=”default” link_option_url_new_window=”on” global_colors_info=”{}”]

Ehdokasnumero 396

Ikä: 60

Ammatti: Senior-konsultti

Harrastukset: Veneily, koripallo, valokuvaus, partio

Miten haluat vaikuttaa oman hyvinvointialueesi kehittämiseen?

Tarvitaan sellaisia sähköisiä sote-palveluita, joiden avulla kansalaisten arki helpottuu ja sujuvoituu, ja samalla kustannukset pysyvät kurissa tai jopa laskevat. Esimerkki tällaisesta on koronan oirearvio, jonka voi tehdä netissä tarvitsematta lähteä lääkäriin. Lisäksi käytössä voisi olla mobiilisovellus, jolla hoituvat etävastaanotto, ajanvaraukset, lähetteet ja tulokset, rokotustiedot, reseptit sekä automaattinen tulosten analysointi ja hälytykset poikkeamista.

 

Mitä haasteita näet hyvinvointialueesi toiminnan käynnistämisessä?

 

Haasteina ovat tietojärjestelmien saaminen riittävän valmiiksi ja/tai pelaamaan yhteen, tiukka aikataulu ja ehkä myös se vino rakenne, että Länsi-Uusimaa ei olekaan itsenäinen, vaan HUS toteuttaa ison osan.

 

Miltä hyvinvointialueellasi näyttää 10 vuoden kuluttua?

 

Sosiaali- ja terveyspalvelut hoituvat sujuvasti paikasta ja ehkä ajastakin riippumattomasti. Palvelun laadusta ei ole tarvinnut tinkiä, vaan asukkaat ovat hyvin tyytyväisiä tilanteeseen.

 

Miten ympäristön kantokyky tulisi huomioida hyvinvointialueesi suunnittelussa ja toiminnassa

 

Päätöksenteossa tulee ja kannattaa arvioida vaikutukset ilmastonmuutokseen ja luonnon köyhtymiseen, jotta molempia voidaan hillitä.

 

Mitä on vihreä talous?

 

Vihreä talous perustuu markkinatalouteen, mutta ottaa huomioon ympäristön kantokyvyn ja luonnon resurssien riittävyyden niin planeetan mittakaavassa kuin paikallisemmalla tasolla. Näitä varten tarvitaan uusia mittareita, jotta vaikutuksia voidaan arvioida ja verrata perinteisiin talouden tunnuslukuihin. Kaikilla on tilaa elää ja yrittää haluamallaan tavalla, mutta samalla yhteiskunta asettaa reunaehdot edellä mainittujen lisäksi, jotta saadaan myös reilua talous- ja työelämää. Tähän liittyvät mm. tuloerojen maltillinen tasaaminen ja erilaisen saalistamisen estäminen (mm. pikavippien korot).

 

[/et_pb_team_member][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=”Rivi Markus Myllyniemi” module_id=”markusmyllyniemi” _builder_version=”4.14.4″ _module_preset=”default” collapsed=”off” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.8.2″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_text admin_label=”Id Markus Myllyniemi” _builder_version=”4.9.4″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/et_pb_text][et_pb_team_member name=”Markus Myllyniemi” position=”Aluevaaliehdokas Länsi-Uusimaa” image_url=”https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/avoine.senseweb/vihreat/Markus_Myllyniemi_1634066609.jpg” admin_label=”Markus Myllyniemi” _builder_version=”4.14.4″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

Ehdokasnumero: 415

Ikä: 25 v.

Ammatti: Yrittäjä, historian ja talouden maisteriopiskelija

Harrastukset:  Lenkkeily, kirjoittaminen, kuntosalilla käyminen ja vaeltaminen luonnossa.

 

Miten haluat vaikuttaa oman hyvinvointialueesi kehittämiseen?

Haluan pitää Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella huolta siitä, että priorisoimme kustannustehokkaat ennakoivat palvelut ja takaamme pääsyn hoitoon. Samalla haluan varmistaa, että sosiaali- ja terveyspalvelumme säilyvät jatkossakin kaksikielisinä ja paikallisina.

 

Mitä haasteita näet hyvinvointialueesi toiminnan käynnistämisessä?

Aikataulu hyvinvointialueen toiminnan käynnistämiselle on tiukka. Keski-Uudenmaan kuntien Keusoten valmisteluun käytettiin yli neljä vuotta, ja tätäkään aikaa ei pidetty riittävänä tietojärjestelmien ja palveluverkon konsolidoinnin osalta. Länsi-Uudellamaan hyvinvointialueella aikaa palveluiden järjestämiseen on lähes puolet vähemmän, mikä tulee väkisinkin vaikuttamaan palvelurakenteen toimivuuteen varsinkin uudistuksen ensimmäisinä vuosina. Pelkään myös pahoin, että uudella hyvinvointialueella on kovat paineet leikata palveluverkosta. Koko hyvinvointialueiden rahoitusmalli, jossa elinvoimaisimmat alueet rahoittavat muita maakuntia, on väärä, ja johtaa väkisinkin siihen, että palvelumme ulosmitataan Länsi-Uudeltamaalta Pohjois-Karjalaan.

 

Miltä hyvinvointialueellasi näyttää 10 vuoden kuluttua?

 

Toivoisin, että seuraavan vuosikymmenen aikana hyvinvointialueen palvelurakenne ja tietojärjestelmät on saatu toimimaan yhdessä. Samalla toivon, että olemme saaneet sekä helpotettua ihmisten pääsyä hoitoon että parannettua hoitoon päässeiden palvelupolkua niin, että apua saa oikea-aikaisesti ja sujuvasti.

 

Miten ympäristön kantokyky tulisi huomioida hyvinvointialueesi suunnittelussa ja toiminnassa?

Kaikkien hyvinvointialueen hankintojen yhteydessä tulisi tehdä ympäristövaikutusten arviointi. Yhtä lailla meidän pitäisi pyrkiä tekemään ympäristöystävällisyydestä keskeinen hankintakriteeri.

 

Mitä on vihreä talous? 

Vihreä talous on käytössä oleviemme resurssien hyödyntämistä tavalla, joka minimoi tuotettujen kasvihuonekaasujen päästöt. Samalla se on laajempi toimintatapa, joka on sosiaalisesti inklusiivinen ja huomioi ilmastonmuutoksen vaikutukset eri yhteiskuntaluokkiin ja ympäristömme osa-alueisiin.

 

 

[/et_pb_team_member][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=”Rivi Heikki Savola” module_id=”heikkisavola” _builder_version=”4.14.4″ _module_preset=”default” collapsed=”off” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.8.2″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_text admin_label=”Id Heikki Savola” _builder_version=”4.9.0″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

[/et_pb_text][et_pb_team_member name=”Heikki Savola” position=”Aluevaaliehdokas Länsi-Uusimaa” image_url=”https://www.talousvihreat.fi/content/uploads/2021/02/HeikkiSavola-2-scaled.jpg” facebook_url=”https://www.facebook.com/heikkisavola.vihreat” twitter_url=”https://twitter.com/heikki_savola” admin_label=”Heikki Savola” _builder_version=”4.9.4″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

Ehdokasnumero: 441

Ikä: 58

Ammatti: terapeutti, yrittäjä

Harrastukset: kirjallisuus, vapaaehtoistyö kriisiauttajana

 


Miten haluat vaikuttaa oman hyvinvointialueesi kehittämiseen? 

Haluan olla mukana vaikuttamassa lähipalveluiden turvaamiseen, mielenterveyspalveluiden parantamiseen ja hoitotakuun toteuttamiseen. Hyvinvointialueella ei ole avointa budjettia, joten raha on sijoitettava niin, että sen vaikuttavuus on mahdollisimman suuri. Pelkkä tiukka taloudenpito ei ole ratkaisu.

Mitä haasteita näet hyvinvointialueesi toiminnan käynnistämisessä?

 

Suurin haaste alkuvuosina tulee olemaan toiminnan harmonisointi niin, ettei palveluihin synny mustia aukkoja. Kuntien talouspainetta hyvinvointialueiden syntyminen ei helpota läheskään kaikilta osin, pikemminkin sotemenojen häipyminen kunnan budjetista voi paljastaa karun totuuden, kun hyvää sote-syntipukkia ei enää olekaan. Pienten kuntien ääni on vaarassa jäädä kuulumattomiin, sillä vaalijärjestelmän ansiosta päättäjiksi valitaan isojen kuntien ehdokkaita. Tässä korostuu pikkukuntien kuntapäättäjien verkostoituminen. Asioihin voi halutessaan vaikuttaa, kunhan on toimivat suhteet ainakin omasta ryhmästään valituiksi tuleviin.

Miltä hyvinvointialueellasi näyttää 10 vuoden kuluttua?

 

Luotan siihen, että läntisellä Uudellamaalla on 10 vuoden kuluttua kadehdittavan laadukas ja toimiva sote-palveluiden verkosto. Palvelut eivät perustu siihen, montako soterakennusta alueella on, vaan siihen että palveluiden kysyntä ja tarjonta kohtaavat mahdollisimman hyvin. Palveluiden tuottamisessa hyödynnetään liikkuvia palveluita ja digitalisaatiota. 10 vuoden kuluttuakin isoissa kunnissa ymmärretään, että palveluiden toiminta pikkukunnissa on myös isojen etu.

 


Miten ympäristön kantokyky tulisi huomioida hyvinvointialueesi suunnittelussa ja toiminnassa? 

 

Ympäristön huomioiminen tulee olla kaikki toiminnot läpileikkaava asenne ja toimintatapa. Kun palvelut tuotetaan oikea-aikaisesti resurssiviisaasti mitoittaen, syntyy säästöjä paitsi taloudellisesti, silloin ei ympäristöäkään rasiteta ylimääräisesti. Esimerkiksi sotekiinteistöjen ylläpito ja soteen liittyvät ateriapalvelut on toteutettava ympäristön kannalta kestävästi.

 

Mitä on vihreä talous?

Vihreä talous on kestävää kehitystä ja resurssiviisautta, tarpeettoman kulutuksen välttämistä, tietoon perustuvaa oikeudenmukaista ja avointa julkista taloudenpitoa. Sote-asioissa kestävä kehitys alkaa ennaltaehkäisevästä ja varhaisen puuttumisen toiminnasta. Resurssiviisaus syntyy oikea-aikaisesta toiminnasta ja palveluiden laatuun keskittymisestä.

 

[/et_pb_team_member][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=”Rivi Ninni Saarinen” module_id=”ninnisaarinen” _builder_version=”4.14.4″ _module_preset=”default” collapsed=”off” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.8.2″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_text admin_label=”Id Ninni Saarinen” _builder_version=”4.9.0″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

[/et_pb_text][et_pb_team_member name=”Ninni Saarinen” position=”Aluevaaliehdokas Pohjois-Karjala” image_url=”https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/avoine.senseweb/vihreat/Ninni_Saarinen_1634325873.jpg” admin_label=”Ninni Saarinen” _builder_version=”4.14.4″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

Ehdokasnumero: 404

Ikä: 37
Ammatti: Tutkija
Harrastukset: Luonnossa liikkuminen, tanssi, lukeminen, kuntosali, vihreä politiikka

 

Miten haluat vaikuttaa oman hyvinvointialueesi kehittämiseen? 

Haluan varmistaa siirtymistä ennaltaehkäiseviin palveluihin, erityisesti matalan kynnyksen mielenterveyspalveluiden saatavuus ja perheiden tuki, jotta kenenkään ei tarvitsisi kärsiä ja odottaa (kalliin) korvaavan hoidon saamista.

 

Mitä haasteita näet hyvinvointialueesi toiminnan käynnistämisessä?

 

Pohjois-Karjalassa ylikunnallinen Siun sote on toiminut vuodesta 2017, joten itse palveluita on jo mietitty. Haasteena on ollut ja on omistajakuntien liian alhainen taloudellinen panostus. Tämä tulee vaikuttamaan vielä koko siirtymäkauden ajan ennen kuin todellinen tarpeeseen perustuvat valtionosuudett saadaan täysimääräisinä.

 

Miltä hyvinvointialueellasi näyttää 10 vuoden kuluttua?

 

Ikäihmiset pääsevät hoivayksiköihin, joihin haluavat siten, että pariskunnat pääsevät automaattisesti samaan yksikköön yhdessä. Tämä helpottaa terveydenhuollon nykyistä kuormitusta, jolloin myös siellä ollaan voiduttu siirtyä ennaltaehkäiseviin palveluihin. Nuorten maksuton ehkäisy on itsestäänselvyys. Yhteistyö koulujen ja Siun soten välillä toimii ja nuorten pahoinvointiin pystytään puuttumaan tehokkaasti. Lisäksi kaiken ikäisille tarjotaan matalan kynnyksen mielenterveyspalveluita. Perheille tarjottava tuki estää suurimman osan huostaanotoista. Jokainen kohdataan yksilönä ja hänen erityistarpeensa huomioidaan (esim. Sateenkaariyksilöt- ja perheet). Samalla kuitenkin tarjotaan tukea myös perheelle ja/tai läheisille, kun yksi heistä kohtaa haasteita (esim. Päihde- ja mielenterveyskuntoutus).

 

Miten ympäristön kantokyky tulisi huomioida hyvinvointialueesi suunnittelussa ja toiminnassa?

Kalustohankinnoissa, ateriapalveluiden ostossa, sähkön käyttämisessä sekä liikkumisessa tulee huomioida ilmaston ja ympäristön kannalta suotuisampia vaihtoehtoja. Esimerkiksi peruskorjausten yhteydessä tulee varmistaa rakennusten energiatehokkuus. Lisäksi pitkien välimatkojen liikkumisessa tulee hyödyntää yhteiskyytejä, joiden logistiikkaan voitaisiin miettiä matkojenyhdistelykeskusta.

 

 

Mitä on vihreä talous?

 

Vihreä talous ottaa huomioon ensisijaisesti luonnon kantokyvyn rajat ja toimii välineenä ihmisten hyvinvoinnin edistämisessä. Vihreän talouden päämäärän tulisi olla talouskasvun ja kilpailukyvyn sijaan ihmisten ja ympäristön hyvinvointi sekä sosiaalinen ja ekologinen kestävyys. Talouspolitiikassa tulisikin tunnistaa Suomea ja Eurooppaa kurittava hoivavaje, kestävyysvajeen sijasta.

 

[/et_pb_team_member][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=”Rivi Johanna Lätti” module_id=”johannalatti” _builder_version=”4.14.4″ _module_preset=”default” collapsed=”off” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.8.2″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_text admin_label=”Id Johanna Lätti” _builder_version=”4.9.0″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

[/et_pb_text][et_pb_team_member name=”Johanna Lätti” position=”Aluevaaliehdokas Vantaa-Kerava” image_url=”https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/avoine.senseweb/vihreat/Johanna_L%C3%A4tti_1634325881.jpg” icon_color=”#ffffff” disabled_on=”off|off|off” admin_label=”Johanna Lätti” _builder_version=”4.14.4″ _module_preset=”default” custom_padding=”||18px|||” global_colors_info=”{}”]

Ehdokasnumero: 43

Ikä: 54

Ammatti: Yrittäjä, opiskelija

Harrastukset: Luova visuaalisuus, käsityöt, sienestys

 

Miten haluat vaikuttaa oman hyvinvointialueesi kehittämiseen?

Haluan tuoda palvelut lähemmäksi ihmistä ja pitää huolta siitä, että apu on helposti saatavissa eikä kukaan jäisi yksin. Uskon, että varhainen tuki maksaa itsensä takaisin niin ihmisen itsensä hyvinvoinnissa, kuin yhteiskunnan taloudessa.

 

Mitä haasteita näet hyvinvointialueesi toiminnan käynnistämisessä?

Korona on aiheuttanut valtavan hoitovajeen, jonka paikkaaminen vie resursseja. On tärkeää tehdä tämän vajeen ja sujuvien hoitopalveluiden nivoutuminen yhteen mahdollisimman helpoksi.

 

Miltä hyvinvointialueellasi näyttää 10 vuoden kuluttua? 

10 vuoden kuluttua alueellamme saa ajan sairaanhoitajalle varattua netissä ja moni asia sujuu etäyhteydellä. Luukulta toiselle juoksuttaminen on loppunut ja koko hyvinvointialue tekee moniammatillista saumatonta yhteistyötä perheen, koulun, työpaikan ja ammattilaisten kanssa. Ihminen tulee kuulluksi ja nähdyksi. Hyvinvointi paranee entisestään.

 

Miten ympäristön kantokyky tulisi huomioida hyvinvointialueesi suunnittelussa ja toiminnassa?

Kaikessa tekemisessä pitää huomioida ympäristön kantokyky. Rakennusten energiatehokkuus, etäpalvelut jne

 

 

Mitä on vihreä talous?

 

Vihreä talous on taloutta, jossa huomioidaan ympäristön kantokyky ja tehdään palveluista energiatehokkaita ja taloudellisesti kannattavia. Siinä kuunnellaan ihmistä ja lisätään ihmisen hyvinvointia osallistumalla. Kun ihminen voi hyvin, on hän koko yhteiskunnalle myös taloudellisesti kannattava.

 

[/et_pb_team_member][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=”Rivi Vaula Norrena” module_id=”vaulanorrena” _builder_version=”4.14.4″ _module_preset=”default” collapsed=”off” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.8.2″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][et_pb_text admin_label=”Id Vaula Norrena” _builder_version=”4.9.0″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

[/et_pb_text][et_pb_team_member name=”Vaula Norrena” position=”Aluevaaliehdokas Vantaa-Kerava” image_url=”https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/avoine.senseweb/vihreat/Vaula_Norrena_1634066606.jpg” icon_color=”#ffffff” disabled_on=”off|off|off” admin_label=”Vaula Norrena” _builder_version=”4.14.4″ _module_preset=”default” custom_padding=”||18px|||” link_option_url=”https://www.vaulanorrena.com” link_option_url_new_window=”on” global_colors_info=”{}”]

Ehdokasnumero: 47

Ikä: 62

Ammatti: Tutkija, Yrittäjä

Harrastukset: Kierrätyskirjaston pitäminen, koiran kävelyttäminen ja kuntapolitiikka

 

Miten haluat vaikuttaa oman hyvinvointialueesi kehittämiseen?
 

Koetan ajaa perhelääkärimallia, jossa lääkärit voisivat toimia julkisessa terveydenhoidossa myös yrittäjinä esim. toimeksiantosuhteilla.
Huolehdin kattavasta palveluverkosta ja järkevästä taloudenhoidosta.

 

Mitä haasteita näet hyvinvointialueesi toiminnan käynnistämisessä?
 

Iso rakenneuudistus sekä sosiaali- ja terveydenhoidon perustason työn maineen ja resurssien parannus.

 

Miltä hyvinvointialueellasi näyttää 10 vuoden kuluttua?

 

Sattaapa jopa olla yhtenäinen yksi kaupunki silloin tämä Vantaa-Keravan alue.

 

Miten ympäristön kantokyky tulisi huomioida hyvinvointialueesi suunnittelussa ja toiminnassa?

Palveluverkon tulee sijaita joukkoliikenteen hyvin saavutettavissa. Hoivapalveluissa ja sairaaloissa tulee toimia resurssiviisaasti ja esim. lisätä kasvisruoan osuutta.
Rakentamisen ja rakennusten ylläpidon tulee myös olla resurssiviisasta ja energiaa sekä päästöjä vähentävää.

Mitä on vihreä talous?

Se on pitkäjänteistä, järkevää taloutta, jossa toimitaan ekologisesti ja inhimiliisesti kestävällä tyavalla ja saadaan rahalle näin paras vastine.

 

[/et_pb_team_member][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]